Întreținere și renovări în case din lemn

Întreținerea caselor și garajelor din lemn

O structură de grădină, fie că este o casă mică, un garaj sau o magazie din lemn, trebuie să fie funcțională timp de cel puțin 20 de ani (în cel mai rău caz) și, în mod normal, timp de 40-100 de ani. Pentru a realiza acest lucru, trebuie efectuată o întreținere periodică și adecvată. Din acest motiv, este important să urmați principiile principale, care includ tratamentul, prevenirea mucegaiului și alte proceduri.

Tratament

Casele, garajele, magaziile și orice alte structuri din lemn trebuie tratate pentru a proteja lemnul și a preveni putrezirea materialului, decolorarea sau mucegaiul. Tratamentul protejează, de asemenea, lemnul de lumina directă a soarelui, ceea ce determină uscarea acestuia, ducând la posibile fisuri. Unul dintre numeroasele beneficii ale tratamentului structurilor din lemn este, de asemenea, prevenirea oricăror daune cauzate de insecte. Prin urmare, este recomandabil să tratați structura din lemn imediat ce este instalată. Este la fel de important să aplicați un strat suplimentar în cele mai umede locuri (unde pereții se potrivesc împreună, în jurul ușilor și ferestrelor și pe panourile de vânt).

Este foarte important să subliniem că tratamentul trebuie aplicat numai pe lemnul complet uscat. Prin urmare, dacă structura s-a udat în timpul asamblării (de exemplu din cauza ploii), va trebui să așteptați până când este complet uscată. Dacă nu faceți acest lucru, riscul ca structura să fie deteriorată de mucegai crește.

Vă sfătuim să nu economisiți tratamentul. Optați doar pentru un tratament excelent pentru casa dvs. pentru a asigura longevitatea maximă a clădirii. În funcție de calitatea tratamentului ales, casa, garajul sau magazia va trebui tratată cel puțin o dată pe an.

Deformații structurale naturale (temporare)
Lemnul natural se extinde de obicei atunci când vine în contact cu umezeala și se micșorează când temperatura este ridicată. Dacă apare unul dintre aceste fenomene (de exemplu, dacă pereții casei sunt umezi), ar putea provoca deformări structurale temporare. Astfel de deformări (în condiții extreme) ar putea provoca ușoare fisuri orizontale în lemnul pereților, care, în cazuri rare, ar putea determina la rândul lor să pătrundă apă de ploaie în structură (mai ales când există vânt puternic și ploaie). În orice caz, de regulă, astfel de deformări dispar în timp, adică structura revine la forma inițială. De exemplu, dacă apare o situație similară, structura ar reveni la forma inițială odată ce nivelul de umiditate va reveni la normal.

Protecția împotriva mucegaiului

Umezeala, ventilația slabă și temperaturile ridicate creează condiții ideale pentru creșterea mucegaiului. Prin urmare, în orice clădire, în special în cele din lemn, este necesar să se asigure o ventilație excelentă. Pentru a preveni formarea mucegaiului într-un garaj sau o grădină din lemn, va trebui să mențineți un nivel scăzut de umiditate, ceea ce este destul de dificil din cauza condițiilor noastre climatice (cu excepția cazului în care utilizați zilnic un sistem de încălzire în exterior. Interior, o soluție puțin probabilă ), sau va trebui să ventilați camerele (o opțiune mult mai practică).

În orice caz, dacă uitați să ventilați camerele și formele de mucegai pe lemn, nu vă faceți griji: există diverse soluții pentru eliminarea mucegaiului pe piață, care pot fi achiziționate în orice magazin de bricolaj.

Importanța unei baze plane și uscate

În primul rând, trebuie să aveți o bază perfect uniformă. Nu contează dacă veți folosi plăci, o bază de cadru din lemn, baze reglabile sau o fundație din beton – baza trebuie să fie nivelată. Dacă nu, riscați ca structura din lemn să fie strâmbă.

O altă problemă cu fundațiile nedivizate este că acestea tind să acumuleze apă (în special o bază de beton nedivizată), ducând la niveluri ridicate de umiditate care pot determina creșterea mucegaiului, ridicarea podelelor sau alte deteriorări. Din acest motiv, este la fel de important să nu instalați o structură din lemn pe o bază umedă: este esențial să așteptați până când este complet uscat.

Sfaturi suplimentare pentru creșterea longevității casei

Odată ce casa este instalată, va exista un spațiu orizontal între ușă / fereastră și peretele superior; în timp, lemnul se va extinde și această fisură se va micșora. Din acest motiv, acest decalaj nu trebuie acoperit cu chit pentru lemn, spumă de construcție sau alte materiale similare.

În ceea ce privește ansamblul, numai primul strat de lemn trebuie aplicat pe podea cu cuie sau șuruburi, în timp ce straturile rămase trebuie aplicate fără înșurubare sau cuie.

Fisuri

Deoarece lemnul este un produs natural, aspectul său depinde de mediul înconjurător și de umiditate. Fisurile pot apărea rapid, mai ales dacă casa este expusă direct la lumina soarelui. Aceasta este o caracteristică așteptată a lemnului. Fisurile și crăpăturile nu afectează în niciun fel rezistența lemnului.

Pentru a reduce fisurile care ar putea apărea datorită acestei caracteristici fizice a lemnului, vă recomandăm să utilizați un tratament de calitate superioară. De asemenea, este important să ne amintim că nici cel mai scump tratament nu va putea proteja lemnul 100%. Dacă lemnul are deja fisuri pe care doriți să le îndepărtați, umpleți-le cu material de umplutură. Îl puteți cumpăra în orice magazin de bricolaj.